10 причин чому варто їсти місцеві продукти
Купуючи місцеві продукти, ви отримаєте набагато більше, ніж просто свіжу їжу на столі. Ви допомагає зміцнити економіку міста та громади і навіть стримати урбанізацію.
Щоразу, коли я відвідую сільськогосподарські ярмарки, мені цікаво, як я збираюся вмістити все придбане у холодильник. Пакети прохолодного сонцелюбного шпинату і величезні пучки салату змагаються за місце із свіжою, солодкою морквою, капустою і зеленим горошком. Полиці комор завантажуються цибулею, баклажанами, картоплею і часником.
Читати також: Що треба їсти, щоб менше забруднювати планету?
Це не тільки добра їжа для тіла і душі, але й також корисна справа для місцевої громади. Є багато причин, чому в живання в їжу продуктів місцевого виробництва повинне бути пріоритетом протягом усього року , навіть коли врожай не настільки щедрий. Некомерційна правозахисна організація, яка займається питаннями харчування, під назвою «Strolling of the Heifers» (дослівно «Прогулюючись теплицями») створила список з 10 причин, чому важливо відвідувати сільськогосподарські ярмарки. Отже, ці речі мають значення, бо:
- Споживаючи місцеві продукти, ви підтримуєте місцевих фермерів . Це створює робочі місця на місцевих фермах і для суміжних послуг, які займаються обробкою й упаковкою. Цим ви демонструєте підтримку тій справі, якою займаються фермери.
- Цим ви стимулюєте місцеву економіку . Гривні витрачені на продукти місцевих господарств і виробників продуктів залишаються в місцевій економіці, створюючи нові робочі місця в інших місцевих підприємствах.
- Транспортування займає менше часу. Коли місцеві продукти продаються локально, викиди вуглекислого газу під час транспортування набагато менші , тобто використовується менше палива і виробляється менше викидів парникових газів.
- Виробляється менше сміття. Чим коротший ланцюг збуту, тим менше можливостей для їжі стати відходами.
- Їжа свіжа , а, отже, більш поживна. Чим менше часу витрачається на транспортування, тим менше поживних речовин буде втрачатись і менше продуктів зіпсується.
- Ви відкриєте для себе нові цікаві продукти . Завдяки сільськогосподарським ярмаркам я полюбила такі дивацтва, як капуста кольрабі, зерна гірчиці, паростки часнику і кавунового редису. Ці продукти я не можу знайти в продуктовому магазині.
- Це добре для генофонду і ґрунту . Місцеві продукти сприяють диверсифікації місцевих господарств, які зберігають генетичне різноманіття і знижують залежність від монокультури – одного врожаю, який вирощують на великій території, чим він завдає шкоди ґрунтам.
- Цим можна привабити туристів . Райони, де виготовляють продукти харчування можуть стати привабливими для агротуризму, приносячи додаткові гроші в регіон.
- Зберігається відкритий простір. Коли є попит на продукти, вирощені на місцевих полях і бізнес процвітає, стає меншим попит на заміську забудову цих місць.
- Громади стають більш об’єднаними . Люди дізнаються про фермерів і виробників продуктів харчування у своєму регіоні, створюючи важливу мережу підтримки і дружби. Вони також можуть спілкуватися з іншими членами спільноти під час покупок на фермерських ринках.
Існує навіть більше причин, які можна було б додати до цього списку, як-от легше придбання продуктів з нульовими відходами і економія грошей при покупці продуктів харчування оптом.
За матеріалом Кетрін Мартінко (Katherine Martinko)
Читати також: Як країни вирішують проблему залишків їжі?
Джерело: