strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/maxfotoi/public_html/climate/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.

2016-й став найспекотнішим роком – потепління відбувається швидше, ніж ми того очікували

Глобальне потепління Температурний рівень, зафіксований в північній півкулі в перші шість місяців цього року, швидкість, з якою тануть льодовики Арктичного океану, та новий максимум рівня вуглекислого газу красномовно вказують на пришвидшення зміни клімату.

Посилаючись на агенцію ООН, інформаційна агенція Reuters повідомляє, що цей червень став 14-м поспіль рекордно теплим місяцем.

ООН закликає до виконання всесвітнього Паризької угоди за грудень 2016 року, який зменшує кліматичні зміни завдяки переходу від горючих корисних копалин до екологічної енергії до 2100 року.

«Протягом останніх шести місяців ми бачимо, що ситуація достатньо тривожна», – зазначає доктор Девід Карлсон (David Carlson), директор програми з дослідження клімату Світової метеорологічної організації.  –  « Цей рік показує, що потепління на планеті може статися значно швидше, ніж ми того очікуємо. У нас не так багато часу, як ми думаємо».

За даними космічної агенції NASA, cередня температура повітря перших шести місяців 2016 року була на 1,3° за Цельсієм вищою , ніж температура доіндустріальної епохи 19-го століття.

Згідно з Паризькою угодою, близько 200 урядів погодилися знизити рівень глобального потепління в порівнянні з доіндустріальним рівнем із різницею нижче 2,0°С, тоді як позначка вже досягла майже 1,5°С.

За даними Національної адміністрації США з дослідження океанів та атмосфери (NOAA), останнім місяцем з температурою повітря нижчою за середню був грудень 1984 року.

«Немає іншого ймовірного сценарію, крім як позачергового року з високим рівнем танення льодовиків, викидами вуглекислого газу, підвищення температури та інших речей, які ми відстежуємо», – каже доктор Карлсон.   –  « Якщо ми настільки здивовані ситуацією цього року, то що ж нас чекає попереду? »

Засуха

Тривожні коливання температури верхнього шару води Тихого океану (Ель-Ніньйо) в 2015/2016 роках, феномен, що асоціюється із засухами, штормами та повенями, спричинив рекордне підвищення температури в першій половині 2016 року.

«Кліматичні зміни, спричинені парниковими газами, які здатні утримувати тепло, нікуди не зникли.  Це означає, що ми зіткнемося з більшою кількістю теплових хвиль, зливами та потенційними тропічними циклонами», – каже генеральний секретар світової метеорологічної організації, професор Петері Таалас (Petteri Taalas).

Постійні природні катаклізми, такі як теплові хвилі, зливи чи засухи, можуть стати поштовхом до зменшення забруднення парниковими газами.

Затоплення Парижу

«Дослідження показують, що для широкої публіки крайнощі роблять зміни клімату більш відчутними, більш зрозумілими , – каже доктор Джорі Роджелдж (Joeri Rogelj), кліматичний експерт Міжнародного інституту прикладних систем аналізу у Відні. – Це може допомогти мотивувати людей взяти участь в акціях на захист клімату та хоч щось робити ».

Девід Твомі (David Twomey)

Для КліматІнфо переклала та підготувала ]]> Альона Скидан ]]>

Редактор: Ірина Мартинюк

Поділитись в соціальних мережах: