Органічні продукти мають стати більш органічними
Нині органічне виробництво впроваджується в більш ніж 140 країн світу. Оскільки в кожній країні існують свої традиції та мовні особливості, тому продукти органічного виробництва маркують як «еко», «біо», «органік». Так, у Німеччині, Швеції, Данії, Норвегії толерантні до природи способи агровиробництва називають «екологічними». А Швейцарія, Австрія, Італія, Франція використовують термін «біологічний».
Але скільки ж цих «біо» насправді міститься в таких продуктах? Споживачі розгублені. Аби повернути їхню довіру до біопродуктів, Європейська комісія має намір запровадити найжорсткіші вимоги щодо органічного виробництва.
«Біо-помідори, які містять пестициди, або ж звичайна оливкова олія, котра продається в упаковці органічної, — подібні продуктові скандали все частіше стрясають галузь виробництва органічних продуктів у ЄС. Цьому має бути покладено край, — вважає уповноважений єврокомісар Дасіан Кіолос і хоче «перезавантаження» цієї галузі. Для цього, заявляють у Єврокомісії, необхідно здійснити перегляд уже існуючих директив, котрі регулюють виробництво органіки в ЄС.
Для споживачів — це хороші новини. Об’єднання еко-фермерів підтримали пропозицію.
«Біопродукти вже не є нішовими продуктами, це важливий сектор у сільському господарстві зі щорічним обігом у 20 мільярдів євро. Тому зараз потрібні чіткі й прозорі правила», — наголосив європейський комісар у Брюсселі. — Щоб повернути довіру споживачів, треба посилити контроль за органічним виробництвом. І для цього є підстави: напис «біо» на етикетках має означати, що всередині теж знаходиться «біо» .
Грошові штрафи, і не тільки...
«На тлі продуктових скандалів, ми, споживачі, зазвичай не дізнаємося яких конкретно виробників і товарів вони стосувалися», — каже Андреас Вінклер з німецької некомерційної екологічної організації Foodwatch.
Слід створити кращу культуру стимулювання, щоб виробники продуктів зі своєї власної ініціативи робили все для того, аби дотримуватися законодавства з безпеки, гігієни, норм маркування харчових продуктів.
«У разі недотримання виробниками вимог законодавства, у них буде вилучатися продукція та стягуватиметься штраф. Такі дії матимуть відлякуючий ефект, аби змусити виробників прозоро інформувати споживача про результати перевірки продуктів», — зазначив Вінклер.
Найдієвіший засіб проти зловживань, на думку Дасіана Кіолоса, це не отримання еко-сертифікату на свою продукцію. «Нам потрібен контроль саме там, де існує найбільший ризик», — наголосив Кіолос у Брюсселі на зустрічі міністрів сільського господарства ЄС.
Яких змін чекати
Аби запобігти зловживанням у біо-галузі та повернути довіру споживачів, слід змінити усі положення чинної постанови ЄС про екологічне сільське господарство . Так, Європейська комісія прагне відмінити, наприклад, дозволені винятки, котрі сьогодні діють в екологічному сільському господарстві. Слід значно зменшити використання традиційного неорганічного корму та посівного насіння. Гранично допустимі концентрації забруднень пестицидами чи генетично модифікованими продуктами повинні теж стати жорсткішими . Оскільки ці зміни не відбуваються зненацька, тому передбачено перехідні строки.
Нове регулювання законодавства, заплановане Єврокомісією, вплине, зокрема, й на торгівлю. Наприклад, на продукти, вироблені за межами ЄС, котрі перевірятимуться за європейськими нормами і матимуть відповідні маркування.
«Нам потрібно краще контролювати імпорт. Ми хочемо вести переговори з партнерами за межами ЄС і забезпечувати єдині стандарти», — зазначив міністр з аграрної політики ЄС. Крім того, комісія хоче більше інвестувати у дослідження і розвиток, як, наприклад, у розвиток практик зі збереження природних ресурсів в процесі виробництва і споживання.
Однак пропозиція Єврокомісії — це лише перший крок до змін. Наступні кроки мають зробити Європарламент та законодавчі органи країн-членів ЄС.
Щорічний обіг від біо-продуктів у Німеччині становить понад мільярд євро
Джерело: Союз екологічної харчової промисловості
Ставтеся до цього суворо, але будь-ласка, не дуже суворо
У той час як споживачам такі вимоги можуть видатися не достатньо суворими, у галузі вже побоюються, що занадто суворі приписи можуть неабияк ускладнити життя малим фермерам, котрі виробляють органічну продукцію. Політики закликають до стриманості. «Я хочу, аби надмірними бюрократичними правилами ми не відбили бажання органічним виробникам виробляти органічну продукцію», — вважає міністр сільського господарства Німеччини Кристіан Шмідт.
Об’єднання еко-фермерів також б’ють на сполох. «Ми підтримуємо ці завдання, — наголошує Ян Плаґґе, президент німецької асоціації виробників органічної продукції Bioland. — Однак попри це директиви у такій формі не повинні вступати в силу». Адже якщо це станеться, для органічних продуктів у ЄС діятимуть власні й особливо суворі норми гранично допустимого вмісту пестицидів, ГМО та інших небажаних речовин, — підкреслює Ян Плаґґе. На думку Плаґґе, пропозиції Єврокомісії гальмують біо-виробництво.
Але єврокомісар дотримується іншої думки і наголошує, що метою нововведень є збільшення довіри споживачів. За даними Єврокомісії, ринок для органічних продуктів за останні десять років збільшився у чотири рази, тоді як сільськогосподарські угіддя, на яких їх вирощують, — лише удвічі.
Між тим, Єврокомісія нараховує 186000 еко-ферм у ЄС.
Джерело: