strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/maxfotoi/public_html/climate/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Що треба їсти, щоб менше забруднювати планету?

Середземноморська дієта Усім відома користь для здоров’я від середземноморської дієти. На додачу, автори цієї статті дійшли висновку, що меню середземноморської дієти, яке традиційно їдять в Іспанії, лишає менший вуглецевий слід, аніж у США чи Великобританії.

Наслідки зміни клімату варіюються від вимирання видів до збільшення рівня моря і розповсюдження захворювань. Саме тому дослідники протягом багатьох років намагаються зменшити результати цього процесу, навіть мінімізуючи забруднення, викликане споживанням їжі.

У ході нового дослідження за участю Уельвського університетського медичного комплексу, Кастельйонського університету Хайме I та Уельвського університету проводився аналіз вуглецевого сліду щоденних меню, поданих в Іспанії і складених приблизно за принципами середземноморської дієти, порівняно з меню, якому надають перевагу в англомовних країнах, таких як Великобританія та США.

« Зміна клімату має бути міжнародним пріоритетом, за який необхідно взятися з усіх боків, у тому числі – сімейного оточення та розгляду щоденного раціону », — розповідає Росаріо Відаль (Rosario Vidal), провідна авторка вивчення і дослідниця відділу машинобудування та будівництва Валенсійського інституту.

Дані були зібрані в Уельвській лікарні ім. Хуана Рамона Хіменеса: було проаналізовано суму 448 обідів і 448 вечерь протягом усіх пір року, щоб задовольнити калорійну потребу у 2 000 ккал.

А втім, цифри можуть виходити далеко за межі команди дослідників. «Ці меню могли подаватися у школі, ресторані або іспанських сім’ях. Проаналізовані рецепти містили такі типові страви, як андалусійський суп гаспачо, страва з тушкованих овочів, паелья або тушкована яловичина», — додає Відаль.

Під час дослідження була створена база даних вуглецевого сліду вирощених та вироблених продуктів, виловленої риби (головним чином в Іспанії), і вуглецевий слід для кожної страви і меню в цілому був розрахований просто шляхом множення кількості сировини, необхідної для приготування.

Середній показник вуглецевого сліду за день склав 5,08 кг фактичних викидів, еквівалентних викидам вуглекислого газу (CO2-е) , який був набагато менше за середній показник у США (від 8,5 кг до 8,8 кг CO2-е) або Сполученого Королівства (7,4 кг CO2-е); всі показники з однакового джерела калорійності. Показники вуглецевого сліду також отримали з інших 17 терапевтичних дієт, таких як щадна, рідка або дієта з низьким/високим вмістом білка.

« Така різниця між середнім значенням середземноморської дієти і середнім значенням раціону англомовних країн — завдяки набагато меншому споживанні яловичини в Іспанії (саме цей пункт у меню має великий вуглецевий слід) і більшому споживанні овочів та фруктів, у яких вуглецевий слід менший , — розповідає експерт. — Таким чином, ця дієта не тільки здоровіша, але й набагато екологічніша ».

Читати також:  Як любов до м’яса прискорює зміну клімату

Що таке вуглецевий слід?

Вуглецевий слід Вуглецевий слід виражає кількість фактичних викидів, еквівалентних викидам вуглекислого газу, відповідальних за глобальне потепління (вимірюється в кг CO2-е). На додаток до двоокису вуглецю, різні газоподібні забруднювачі, такі як метан, сприяють зміні клімату.

У кожного з них є потенціал глобального потепління* (визначений Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (МГЕЗК)). У випадку з метаном, потенціал глобального потепління складає 25, тобто він розпізнається як 25 кг CO2-е.

* Потенціал глобального потепління (ПГП) — коефіцієнт, що визначає ступінь впливу парникових газів на глобальне потепління. Вплив від викиду оцінюється за певний проміжок часу. В якості еталонного газу виступає діоксид вуглецю (CO2), чий ПГП дорівнює 1  (прим. перекладача).

Для КліматІнфо переклала та підготувала Вероніка Казіна

Редактор: Марія Косенко

Поділитись в соціальних мережах: