Як любов до м’яса прискорює зміну клімату
Як відомо, американці полюбляють бургери, стейки, хот-доги. Споживання м’яса у США, до речі, втричі перевищує середньосвітові показники. За даними Worldwatch Institute, цей факт є причиною 20%-го збільшення поголів’я свійських тварин на планеті.
Разом із тим спосіб ведення фермерського господарства також змінюється. Сімейні ферми вже не є основою тваринництва. Натомість великі фермерські господарства і виробництва концентрованого годування тварин (Concentrated Animal Feeding Operations, CAFO) постачають більшу частину м’яса, яєць і молочних продуктів. Так, CAFO забезпечують понад 70% ринку продуктів із птиці.
Ризики для здоров’я і зміни клімату
Стрімке збільшення поголів’я худоби передбачає серйозні загрози для довкілля і стану здоров’я населення . Посилено споживаючи м’ясо, ви підвищуєте ризик захворіти багатьма хронічними хворобами, зокрема йдеться про серцево-судинні хвороби і рак. Особливо відчутний вплив такого харчування у випадку, якщо м’ясом замінюють фрукти, овочі та крупи, що їх обов’язково має містити здоровий раціон.
Читати також: 6 способів нагодувати 11 млрд. людей
Збільшення поголів’я худоби означає більшу концентрацію метану , одного з чотирьох основних парникових газів. Хоча викиди двоокису вуглецю набагато перевищують емісію метану , останній суттєво помітніше впливає на інтенсивність глобального потепління. Його небезпечний влив у 21 раз більший, ніж у вуглекислого газу.
«Внесок» тваринництва
Худоба є основним чинником емісії метану. Американське Агентство із захисту довкілля (Environmental Protection Agency, EPA) підрахувало, що її частка у викидах перевищує 20%, поступаючись лише природним газоносним системам.
Фермерство є найбільшим «вкладником» в екологічні наслідки зростаючого поголів’я худоби . Дослідження AgResearch у Новій Зеландії показало, що вівчарні дають до 80% викидів вуглецю у регіоні.
Якщо ж поглянути на світові тенденції у споживанні м’яса уважніше, то сценарій дещо змінюється. З підвищенням рівня обізнаності про ризики любові до м’яса у розвинених країнах обсяг споживання цього продукту знижується . Проте у країнах, що розвиваються, ситуація протилежна.
Джерело: