strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/maxfotoi/public_html/climate/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.

Історія створення знака вторинної переробки

Знак вторичной переработки/знак повторної переробки Знак «рециклінг» (англ. recycling) або «повторне використання» — міжнародний знак вторинної переробки. Наявність його на товарі вказує на те, що товар вироблено із сировини, отриманої шляхом вторинної переробки (recycled), або з матеріалу, який може підлягати переробці (англ. recyclable). Загалом такі символи ставлять на пластику, папері, металі, тканині — традиційних матеріалах для упаковки, транспортування та зберігання продуктів і речей. 

Виробникам рекомендують поряд зі знаком уточнювати відсоток «вторинності», наприклад, «виготовлено на 95% із переробленого картону».

Сучасний знак переробки було запропоновано 23-річним американським студентом Гарі Андерсоном (англ. Gary Anderson) в 1970 році під час проведення конкурсу на символ компанії Container Corporation of America (Контейнерна Корпорація Америки) до першого Дня Землі. Тоді було розглянуто близько 500 робіт.

Знак Андерсона — це три паперові стрілки, плавний перехід на кутах трикутника натякає на промислове виробництво, ніби папір проходить через пагорби. За основу взято стрічку Мебіуса. Цей факт і зробив незвичну фігуру символом екологічності й турботи про навколишнє середовище.

Стрічка Мебіуса Стрічка Мебіуса — це топологічний об'єкт, найпростіша поверхня лише з однією стороною і лише однією границею. Вона має математичну властивість неорієнтованості, одностороння при вкладенні в звичайний тривимірний Евклідів простір. Потрапити з однієї точки цієї поверхні в будь-яку іншу можна не перетинаючи краю.

 Сам Андерсон після конкурсу не зустрічав знак майже 10 років, поки одного разу, відвідуючи Європу, не побачив його в Амстердамі на сміттєвому баку.

Для КліматІнфо переклала та підготувала Марина Шовкопляс

Редактор: Ольга Авєріна

 

Поділитись в соціальних мережах: