Тиждень без…паперових стаканчиків
Ну, якщо чесно − любите каву? Цілком ймовірно, що зранку вам піднімають настрій яскраві малюнки на кавових стаканчиках, а можливість пити улюблений лате на ходу доповнює образ міського яппі з американських серіалів. А чи замислювались ви, який відбиток залишає ваша невинна звичка?
Фото: nashvillewrapscommunity.com
Підсвідомо паперові стаканчики сприймаються як більш екологічні, ніж пластикові. Вони зроблені з цупкого картону, а картон − це макулатура, яка органічним чином розкладається в навколишньому середовищі. Але тут варто враховувати два моменти:
- Будьмо чесні - здача макулатури на переробку в Україні далека від статусу масового явища.
- Навіть якщо проявити громадську свідомість, такі стаканчики , на жаль, не підлягають переробці як паперові відходи, про що часто не говорять виробники.
Мартін Хокінг (Martin B. Hocking), доцент хімії Вікторіанського університету у Британській Колумбії, Канада, ще у далекому 1991 році опублікував
Папір також вкритий пластиковим або восковим шаром, який дає змогу утримувати гарячу рідину у стаканчику, але саме він не дозволяє переробити паперові волокна.
У світі просто зараз з’являються ініціативи , покликані вирішити цю проблему, але до їх широкого застосування ще далеко.
Якщо відвідати сайт
Знаючи усе це, я все одно продовжувала купувати каву з собою, і ранковий флет-вайт неминуче віддавав гіркуватим присмаком провини. Аби дізнатись, скільки таких стаканчиків та пластикових кришечок (пластик розкладається близько 200 років) потрапляє у довкілля з моєї вини − а принагідно і вмотивувати себе нарешті перейти на більш еко-дружнє кавування, я погодилася тиждень прожити без кави «з собою».
День 1 . Термочашку, яка вирішила б проблему, я так і не зібралася купити, тому ранок понеділка (як і весь понеділок) був днем без кофеїну. Жорстоко, але що поробиш − слово є слово.
Плюс один невикористаний стаканчик.
День 2 . Досі мені не спадало на думку, але каву на вулиці можна взяти у звичайну порцелянову чашку, принісши її з собою.
Однак кофеїнова ломка бере своє, і я рішуче виходжу з навчального корпусу, очікуючи, що бариста подивиться на мене як на божевільну. Нічого подібного - хлопець взяв чашку, приготував лате з червоним перцем і повернув, не задаючи зайвих питань.
Отже, відкриття №1 : іноді на шляху до еко-відповідального стилю життя нас стримує навіть не реакція оточуючих, а те, як ми собі її уявляємо.
День 3 . Постає вибір: приготувати каву вдома, поки збираюсь, чи пити на місці.
На другий варіант часу нема, тому я дістаю майже забуту джезву та ставлю її на плиту. Один корінний львів’янин якось сказав мені, що зранку обов’язково виділяє час на те, щоб приготувати собі філіжанку - в кращих традиціях міста Лева. Відкриття №2 : напій, зварений власноруч, смакує найліпше.
Фото: sunny7.ua
День 5. Зранку маю час зайти до кав’ярні.
Наголошую, що каву питиму саме тут, і мені видають лате у високій склянці із хмаринкою невагомої піни, що в стаканчику завжди осідає на стінках. Сідаю біля вікна, читаю новини, спостерігаю, як розганяється життя на площі.
Відкриття №3 : якщо графік терпить, пийте каву на місці. Ви здивуєтеся, наскільки краще вона смакує у затишку кав’ярні. Дайте собі трохи часу, перш ніж розпочати день.
Фото: spotcoffee.com
День 6 . Мою немиту після кави чашку хтось (і навіщось) забрав з аудиторії, і де вона тепер, невідомо. Хлопець, що люб’язно відкрив мені двері приміщення і дозволив переконатись у факті непоправної втрати, записав номер телефону і пообіцяв повідомити, якщо щось дізнається. Сумую, чекаю.
Дні 4 і 7 минули без потрясінь. Збережено 2 (а може, й більше) стаканчиків.
Отже, завдання виконано, тож вйо до цифр:
- За цей тиждень я пила каву 8 разів (могло бути й більше). Якби я брала її з собою (а до початку експерименту так воно й було), то в результаті ми мали б 8 використаних стаканчиків.
- Тобто, за грубими підрахунками, протягом навчального року (10 місяців) я можу заощадити 320 стаканчиків (10x4x8=320), виробництво кожного з яких вимагає у 6 разів більше ресурсів, ніж, скажімо, тара з полістиролу. Хоча остання не годиться для кави та чаю, бо при контакті із гарячою рідиною виділяє токсичний стирол.
- 320 стаканчиків, кожен з яких містить приблизно 27-28 г деревини , що дає близько 9 кг за 10 місяців (320x28=8 960гр). 320 кришечок, кожна з яких містить приблизно 3 г пластику кожна, що дає близько 1 кг за 10 місяців (320x3= 960гр).
- Майже 9 кг деревини і 1 кг пластику від однієї людини за 10 місяців йде у смітник . Знаючи еко-ціну кожного стаканчика, можете самі порахувати, скільки насправді коштує ваш капучіно.
Фото: cityofevanston.org
Варто знати:
- Для виробництва одного паперового стаканчика потрібно 4,1 г нафти - і ще більше, якщо він має пластикове або воскове покриття.
- Паперові стаканчики робляться з відбіленої деревної маси, яка, в свою чергу, виробляється з деревних стружок. Лише половина стружок перетворюється на деревну масу - кору та інші відходи деревини спалюють в процесі як джерела енергії.
- Загалом для виробництва одного стаканчика потрібно, за різними оцінками, 27-33 г деревини.
- Для виробництва паперу використовуються такі хімікати, як хлор, гідроксид натрію, відбілювачі, сірчана кислота, сірка та вапняк. Ці речовини не піддаються переробці. Загалом на стаканчик їх потрібно близько 1,8 г.
- Паперові стаканчики можуть бути використані повторно, але можуть зіпсуватися під час миття.
А поки ви думаєте, що робити з цією інформацією, дозвольте представити: це моя нова термочашка і ми щасливі разом.