Викидання їжі спричиняє світовий дефіцит води
Мільйони тон їжі щороку опиняються в смітниках Британії – це злочин, до якого додається ще й марнотратство води, використаної для вирощування цієї їжі. Скільки води ми викидаємо разом з рештками продуктів?
Фото: Гниття апельсинів на ринку Лондона. Миття продуктів призводить до величезних витрат води. Фотографія: Мартін Годвін
Споживачі викидають мільйони тон продуктів харчування кожного року, а одночасно з тим і воду, яка була використана для вирощення тих продуктів.
Втім, згідно з новими дослідженнями, приблизно вдвічі більше води витрачається на харчові відходи, ніж на пиття та миття.
Що ще гірше, неймовірна кількість їжі приходить з країн, де існує дефіцит води, тобто продукти, які ми викидаємо, мають величезний прихований вплив на цінні водні ресурси по всьому світу.
Перше всеосяжне вивчення впливу “введеної води” через марнотратство їжі, здійснене в Сполученому Королівстві (СК), виявило, що більше ніж 5% використаної води викидається у вигляді не з’їдених продуктів .
Дослідження було проведене Програмою дій витрат та ресурсів (Wrap) і Всесвітнім фондом охорони природи (WWF) та опубліковано під назвою «Вода і вуглець у побутових харчових відходах Великобританії».
Згідно з дослідженням:
- Використання води у відходах СК становить 6,2 млрд. м 3 на рік, тобто 6% загальної суми використаної води Британії, враховуючи застосовану в промисловості та сільському господарстві
- Близько четвертої частина води йде на обробку відходів їжі в СК, переважна частина якої – з країн, які вже мають брак води.
Зелені активісти роками закликають приділяти більше уваги “прихованій” або ”введеній” воді – воді, що використовується у виробництві всіх видів продукції, від їжі та одягу до машин та меблів, і становить приховані кошти на експорт.
Оскільки все більше країн страждає на дефіцит води, це може далі виснажувати природні ресурси й стати причиною такої проблеми як засолення, внаслідок чого земля може стати непридатною для вирощування сільськогосподарських культур та зростуть ціни на воду для біднішого споживача.
Харчові відходи спричиняють й інші екологічні витрати: вони дорівнюють близько 3% щорічних викидів СО 2 Великобританії. Цього достатньо, щоб анулювати досягнення британських господарів в зменшенні парникових газів шляхом переробки відходів.
Ліз Гудвін – директор Wrap, дала такий коментар: « Ці цифри досить приголомшливі. Хоча широко обговорювались викиди парникових газів, все ж використанню води у виробництві продуктів та напоїв, не приділяється достатньо уваги.
Однак, зростаюче занепокоєння з приводу наявності води у Великобританії та за кордоном і безпеки постачання продуктів означають, що ми розуміємо життєво важливий зв'язок між харчовими відходами, водою та кліматичними змінами ».
Вона сказала, що організація – яка знаходиться під загрозою скорочення бюджету – буде й надалі працювати з підприємствами роздрібної торгівлі, компаніями-виробниками продуктів і напоїв, а також з місцевими органами влади щодо скорочення кількості залишків їжі.
Девід Тайкер, голова програм з питної води у WWF, сказав, що споживачі можуть зробити «маленький, але значний» внесок для зменшення скорочення запасів води, якщо намагатимуться не викидали так багато їжі.
Джерело:
- Увійдіть щоб залишати відгуки