strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/maxfotoi/public_html/climate/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.

2014 року викиди СО2 поб’ють рекорд

Квоти СО2 вистачить ще лише на 30 років Обсяг викидів двоокису вуглецю, головної причини глобального потепління, знову збільшується 2014 року, досягаючи рекордної позначки – 40 мільярдів тон. Оприлюднені дані Глобального вуглецевого проекту показують імовірне збільшення на 2,5%. Інформація була опублікована напередодні саміту з кліматичних проблем у Нью-Йорку, де світові лідери обговорювали майбутні дії у зв’язку зі змінами клімату.

Останній річний звіт у рамках Глобального вуглецевого бюджету – проекту, який досліджує, зокрема, колообіг двоокису вуглецю в атмосфері – вказує: надалі викиди СО2 не можуть перевищувати 1,2 трильйона тон. За такої умови залишається шанс, що річне підвищення середньої температури становитиме менше двох градусів за Цельсієм . За теперішніх темпів викидів «квота» у 1,2 трильйона буде перевищена протягом наступних 30 років. Іншими словами, це станеться через одне покоління.

Читати також: Глобальне потепління вже не спинити 

Екологи зазначають, що для уникнення значної зміни клімату на планеті більше половини всіх горючих корисних копалин повинні залишатися нерозвіданими , доки будуть розроблені та впроваджені нові технології для зберігання вуглецю в надрах.

Професор Корін Ле Кер, директор Центру дослідження клімату імені Тіндела (Велика Британія), зазначає: «Вплив людини на кліматичні зміни очевидний. Якщо ми хочемо їх сповільнити, тоді нам потрібне стабільне зменшення викидів двоокису вуглецю від спалювання корисних копалин. Ми зараз занадто далекі від виконання умов, необхідних для утримування річного підвищення температури у межах двох градусів. Для багатьох країн світу, навіть найбагатших, досягнути цього рівня вже складно. Політикам на Нью-Йоркському саміті варто дуже добре подумати над обмеженням можливостей їхнього вибору, що й показала кліматологія».

Річний Глобальний вуглецевий бюджет містить прогноз загальних показників 2014 року, а також наводить минулорічні дані за країнами та з розрахунку на душу населення.

Головний автор журналу «Nature Geoscience» професор П’єр Фрідлінгштайн з університету Ексетеру зауважив: «Ми більше не можемо зволікати у вирішенні проблем кліматичних змін. Нам потрібні термінові спільні дії. Мова йде вже не про довготермінове зупинення зміни клімату, а про її сповільнення хоча б в межах одного покоління. Ми вже майже використали дві третини загального обсягу вуглецю, який можемо спалити . Якщо продовжимо у такому ж темпі, то досягнемо крайньої позначки вже через тридцять років, і це якщо обсяги викидів не зростатимуть. Необхідно негайно вжити заходів: якщо не взяти на себе колективну відповідальність і не спробувати змінити стан речей, буде надто пізно ».

Читати також: Приречена Земля з наукової фантастики вже зовсім скоро може стати реальністю  

Основні факти:

  • Очікується, що загальний обсяг викидів СО2 від спалювання корисних копалин зросте на 2,5% за весь 2014 рік. Це на 65% вище за рівень 1990 року, який використовується у Кіотському протоколі для зіставлення показників.
  • Китай, США, Європейський Союз та Індія продукують найбільше викидів. Разом їхні показники складають 58% від світового обсягу.
  • 2013 року кількість викидів СО2 в Китаї зросла на 4,2%, у США – на 2,9%, в Індії – на 5,1%.
  • ЄС зменшив обсяги надходжень двоокису вуглецю в атмосферу на 1,8%. Утім, викиди європейських підприємств у Китаї та інших країнах-виробниках становлять ще третину цього обсягу.
  • Обсяг викидів СО2 на душу населення в Китаї вперше перевищив обсяги європейських викидів 2013 року. Тепер китайський показник більший за європейський та американський разом взяті. 16% з цього обсягу припадають на експортовані товари та послуги.
  • Основна причина надходження СО2 в атмосферу – використання горючих корисних копалин, а також вирубка лісів, на яку припадає 8% загального обсягу парникового газу.

Для КліматІнфо переклала та підготувала Олександра Міщерякова

Редактор: Марія Косенко

Поділитись в соціальних мережах: