Фриганізм: Їж сміття!
Нащо працювати, якщо можна просто запірнути у сміттєвий бак і виловити собі щось смачненьке?
Люди і магазини викидають стільки продуктів, що ними без проблем можна щодня годувати цілу родину. Або цими ж відходами можна забруднити всю нашу планету. Пориньте у сміттєвий досвід фріганів, а тоді вирішуйте, на чиєму боці ви.
Щоденне сміття утворюється постійно, хоч що ти не роби, і захаращує наш світ. Цей факт настільки неприємний і провокуючий, що сотні людей по всьому світу намагаються знайти нестандартні відповіді на цей виклик. Наприклад, виконавчий директор видання
За деякими даними, на смітник викидається від 30 до 50% придатних для їжі продуктів і страв.
Фриганізм особливо популярний в Європі і США. Популяризатор фриганізму в Америці – Адам Вайсман, творець сайту
Як пише сайт
Фриганізм – це протест проти наявної економічної системи, в якій дохід стає головною метою . Крім того, це протест стосовно вкрай ускладненої економічної системи, в якій беруть участь суб’єкти, які не мають безпосереднього зв’язку з виробництвом і споживанням. Такі складнощі і призводять до марнотратства.
Цікаво, що забирати чуже сміття - це поза законом у Америці. Тому фригани часто мають проблеми з поліцією, хоча вони просто "рятують" і викинуті продукти, і довкілля, і бідних людей. Це просто поза системою.
Тим часом,
фриганізм набуває популярності, і його послідовники – цілком пристойні і законослухняні члени суспільства
. Підтвердження цьому – інтерв’ю
фригана Джеремі Зейферта
для журналу
«Протягом багатьох років
я годую мою сім'ю їжею зі сміттєвого відра
. Це не тому, що я не можу дозволити собі купувати їжу в продуктових магазинах, як і інші, нормальні люди. А тому, що супермаркети по всій країні щодня викидають зовсім добре м'ясо, сири, яйця у відро для сміття.
Отже, я пірнаю у смітники. Це є саме тим, як воно звучить: я стрибаю по сміттєвих контейнерах, витягую ще не зіпсуту їжу, і привожу її додому, сім’ї. Так, можна сказати, що
ми їмо
сміття –
але це смачно
! Раніше вважалося, що майже у кожному прийомі їжі є трохи відходів, наприклад, головка брокколі, свіжого тунця ахи, або полуниці.
З трьома дітьми та поспішним життям, було важче встигати за такою практикою, але їжа є там і чекає порятунку від вивезення на звалище. Сміттєвий дайвінг став предметом нов ого документальн ого фільм у , який я зробив, – «DIVE!» – і який вийде 19 липня. Продовольчі магазини викидають свої товари ізабезпечують мені безкоштовний ланч. І фільм, безумовно, був цікавим проектом. Але документалістика демонструє величезні проблеми – харчові відходи. Щороку в Сполучених Штатах, ми викидаємо 96 млрд . фунтів продовольства . Це 263 млн. фунтів у день, 11 мільйонів фунтів на годину, 3000 фунтів на секунду!
Загалом, американці викидають колосальн о – половин у їжі, яку ми виробляємо та імпортуємо ! Це марнотратство співіснує з руйнівною рецесією, і рекордне число американців залежить від продовольчих талонів, кожен восьмий із нас, якщо бути точним. Наша схильність до відходів у даний час досягла рівня, який нам не по кишені, і все ж ми не покидаємо поганої звички навіть у той час, коли наші сусіди голодують.
Що стосується впливу на навколишнє середовище, в 2009 році дослідження показало, що на харчові відходи в нашій країні кожн ого рок у припадає 300 млн. барелів нафти і 25 відсотків наших запасів прісної води . Ці нафта і вода використовуються для виробництва продуктів харчування, що розвіюються вітром на звалищах, гниють і виробляють метан, парниковий газ у 24 разів сильніше, ніж вуглекислий газ. І якщо ви знаєте що-небудь про виробництво м'яса, генетично модифікованих культур, пестициди, деградаці ю грунтів, і глобальне потепління , то ви, безсумнівно, тривожно споглядаєте картину того, якої шкоди завдає марнування їжі – тому що ви знаєте, яким руйнівним є виробництво.
Читайте також Викидання їжі спричиняє світовий дефіцит води
Супермаркети в ідзначаються як одні з найгірших злочинців країни , але ви просто цього не знаєте, бо вони не зобов’язані повідомляти про свої харчові відходи. Більшість великих мереж пресують своє сміття у гігантських, за розміром з автобус, колекторах, що робить неможливим занурення у «нічну закуску».
Деякі з невеликих магазинів, однак, залишають цілком придатну їжу в сміттєвих контейнерах. Один, котрий я найбільше знаю,– це Trader Joe`s, оскільки девіз цієї компанії – "дружній магазин району". Протягом багатьох ночей я і мої друзі заповнювали автомобілі сумками і мішками з хлібом Єзекіїля із пророслої пшениці, свіжими буханцями із закваски, пакетами дитячого салату, коробками з яйцями, тушками; навіть був ящик ірландського стауту на 12 штук тільки з однією розбитою пляшкою.
Я насолоджувався плодами моєї праці (в буквальному сенсі), але подумайте про те,
скільки голодних людей могли б
отримати вигоду від цієї їжі, якщо
б Trader Joe передав її
кудись замість того, щоб викинути
! Ось чому я почав кампанію із
Бачте, Trader Joe`s і багатьом іншим мережам супермаркетів не слід викидати їжу. Замість того , щоб закопати товар, термін придатності якого спливає, магазини могли б пожертвувати їж у для місцевих благодійних організацій, будинків для без притульних, у продовольчі комори. Справді, деякі окремі магазини вже це роблять.
У багатьох відношеннях, Trader Joe`s кращий, ніж більшість продуктових мереж, і це одна з причин, чому я починаю мою кампанію харчових відходів з ними. Здається доцільним почати з компанією, яка вже робить правильні речі. Trader Joe`s має взяти на себе керівну роль у проблемі харчових відходів. Якщо це станеться, я сподіваюся, що інші національні мережі типу Whole Foods, Von’sі Safeway послідують цьому прикладу.
Люди буквально страждають від голоду в нашій країні. Ґрунт і повітря задихаютьсяі в'януть, хороша вода зникає. Харчові відходи – це серйозна проблема, питання етикиі справедливості, які більше не можуть бути проігноровані.
Як ми постукали у двері Trader Joe`s і поступово перейдемо на інші продуктові мережі з набагато гіршою практикою, ми повинні також відвідати наш і власн і кухн і і дізнатися, що означає харчова цінність і тих, і інших. Побутові відходи їжі мож уть коштувати близько $ 600 на рік – вбивч а статистика, яка показує, що всі ми частина цієї культури споживання і марнотратства.
Це те, що ми можемо змінити в нашому житті. Уявіть собі світ порожніх сміттєвих контейнерів, гарне харчування у повному обсязі для шлунка. Звичайні люди, які провадять розмірене життя. Ми можемо зробити це ».
Трейлер фільму "DIVE!":
Джеремі Зейферт – директор документальних фільмів «DIVE! Життя за відходами Америки», який завоював 21 нагороду на фестивалях по всьому світу. У даний час він працює над фільмом про ГМО. Коли він не на сміттєвому дайвінгу, Джеремі можна знайти в Хайленд-Парку в Каліфорнії з дружиною Нуф і трьома дітьми Фінн, Скаут і Перл.
- Увійдіть щоб залишати відгуки